Om

Jag har haft besvär med min mage så länge jag kan minnas. För några år sedan fick jag diagnosen IBS efter att ha gjort koloskopi vid två olika tillfällen. ”Jag har aldrig sett så invecklade och svåra tarmar som dina”, sa läkaren. Så mina tarmar är komplicerade och jag har IBS. Men egentlig vård eller några mediciner fick jag inte från läkaren. Jag har fått testa mig fram, läst på själv och använt min mage som försökskanin. Och jag lär mig fortfarande och hela tiden.

Det jag hittills har kommit fram till är att mat, motion och stress är avgörande i hur min mage mår. Kost för IBS-magar, kombinerat med motion och så lite stresspåslag som möjligt gör att min mage mår relativt bra (helt bra kommer den nog aldrig bli, men skam den som ger sig!).

I min matlagning använder jag ytterst sällan kolhydrater (glutenfritt bröd, potatis, glutenfri pasta, ris etc), uteslutandet av dessa gör att jag mår bättre både i magen och träningsmässigt. Jag äter inte heller ”snabbmat” eller tillagar sötsaker – därför kommer det inte heller finnas den typen av recept här. Jag tränar styrketräning cirka 5-6 gånger i veckan (utöver långpromenader) och kosten jag äter/tillagar/publicerar här funkar mycket väl ihop med träningen jag gör och med IBS-diagnosen jag har.

Ingredienserna i recepten på bloggen är enligt FODMAP-listan klassade som godkända för IBS-magar. Recepten är mina egna och det framgår i recepten om så inte skulle vara fallet. Recepten på bloggen fungerar för just mig – min kropp, min mage. Jag gör alltså inte anspråk på en allsmäktig sanning som passar allas behov och löser allas magproblem. Men vill ändå uppmana dig att testa – vem vet, du kanske hittar någon måltid som gör din mage gladare!

Jag som driver bloggen heter Martina Skowronska. Du hittar mig även här:

Bilderna på bloggen är mina egna. Dela gärna men uppge källa/länk.